Pages

Tuesday, May 19, 2015

Tips untuk View PDF file in Windows 8

Since my laptop always hang, lagging, pe lagi istilah untuk laptop yang sellau jammed ah?. aku pun pinjam la laptop my boyfriend, and he rarely use his laptop. Hehe... Umur laptop aku since aku tahun 2 kat universiti lagi kot. Macam-macam penyakit dah datang kat laptop aku. hahah... So, aku the laptop is using windows 8, and im soo noob la bab windows 8 ni, serously, aku sangat terbiasa windows 7, and aku sangat blur, nak nanges handle windows 8, i know, im agak oudated. haha... what to do kan.


Oleh kerana aku bekerja dengan menggunakan a lot of journals, paper works, report which is mostly in pdf file, aku pun stress gila lah bila bukak pdf file, but in fullscreen. Nak print pun aku susah nak adjust setting.. Otokee?? Dah macam-macam dah aku buat nak minimise so aku senang nak refer or copy to the other file (word). PDF in fullscreen so inconvenient, melambatkan kerja aku,  So aku google la, pun takde jugak solution.. huhu... 

So, aku carik inisiatif lain, so that aku dapat open the selected pdf file in other format, lastly, terjumpa la satu website untuk download full software, aku search la pdf editor cenggitu.. taadaaahhhh.. terjumpa la software ni>>Foxit Reader

Finally,,,, aku dapat jugak bukak dua file at the same time!.. Im a happy kid!.. ahaha....

Kiri=pdf, Kanan=word

So, aku dah boleh buat kerja dengan efisyen and tenangnya.... :)

1 comment:

Aisya A. said...

tak reti jugak guna Windows 8. rasa macam, er first time guna laptop pun ada. haha