Pages

Saturday, April 30, 2011

Greenie things i lovess to eat....


glitter-graphics.com

Assalamualaikum.. n hepy Saturday uolsss...



Brapa hari dah aku xupdate ni??..:p.. Hehe.. Semalam was my second paper... It was Okay.. Next paper lak, hari Selasa depan, Aquatic Botany.. Now, i wanna be a botanist... Hoho..

Cakap tentang Aquatic Botani ni, aku setadi tentang, plants, micro and macro plant it aquatic.. Botani kan plant.. Aquatic?...Pk la sendirik... hehe..


So, termasoklah Seaweed and Seagrass..

Korang taw kau seaweed tu ape.. Ala.. yang pakai bungkus sushi tuh.. Sedappp.. Yup seaweed tu aku pon suka makan, tp bukan suka makan sushi taw... :p. Seaweed nie, sangat kaya dengan vitamin and other minerals, aku salu makan letak dalam maggi kari/asam jawa/tomyam.. Asalkan yang ada berkuah la.. Sedappp wooo...:p.. Sebab kan seaweed tuh dry, bila letak dalam air, dier jadik lembut and sedap dimakan..

Sangat sedap bila campur dengan meggi.. Fuhhhh


Time raya pon, aku suka makan kerepek seaweed yang goreng wit kulit popiah tuh.. Bebungkus-bungkus aku bleh habeskan sorang taw... Sodappppp..


Popiah seaweed... Yummy...


Selain seaweed, aku pon suka makan spirulina..:).. Yang tablet punya la, dolu aku slalu beli yang ELKEN punya, tapi sekarang ekonomi meleset.. ecehhh... aku beli yang kat cosway je, murah ckit, but still berkualiti... :).. Seperti yang korang tau, spirulina memang banyak khasiat nya, Spirulina atau pon nama pemes nyer Superfood, mempunyai kandungan protein yang sangat giler tinggi nyer... Hehe.. Kalah ayam and ikan taw.. So, sesapa yang berdiet tuh, xnak makan daging, makan spirulina pon dah cukup.


Gambar ehsan pakcik Google..:)


Last but not least, yang ni, xde kaitan dengan botani, or makanan, but still my peberet.. Green Tea.... Ni memang air peberet aku..:).. Aku suka beli yang teh boh nyer tu, kalo yang peket la, kalo air kotak, mane2 je boleh... N kalo pegi makan kat mana2 pon. kalo ada green tea, memang on punya lah... I loikeee...






p/s:: Green Tea Lemon kat Singapore Chicken Rice (SCR) sodappppp... nak g SCR la... huhu...

14 comments:

Cik Aish said...

waahh nice!! nk try spirulina tu..

Cik Ezy said...

mkn ngn megi??
xprnh cube pon.. hahakk..
kompem sdap ek??

Izyan Masri said...

ALAMAK.YAN TAK MINAT SEAWEED DENGAN SPIRULINA.MACAM MANA NI T_T

Dea said...

@Cik Aish try la jom..:)

Dea said...

@Cik Ezy sedappp cik ezyy..slurpsss..:P

Dea said...

@Izyan Masri green tea plak??..:P

Pesona Algebra said...

bgus2 mkn spirulina hehe

Pesona Algebra said...

tq2

aisya said...

suka green tea juak.. nyaman.. =)

Atok Cing said...

atok suke mkn seaweed tu..lg2 yg jenis si hairy bote mkan....boleh nyelam siap!

Kyril said...

nak test spirulina plak lar pasni :D

Dea said...

@aisyaaok..fresh rasanya ow..:)

Dea said...

@Atok Cingpe tu??..hihi

Dea said...

@Kyrilhehe..bole je..:)