Pages

Monday, June 13, 2011

Are Your Drinks Making You Fat??..

Aisehh..speaking you....

Whatss r ur favourite drink??...Coke?? Tea???Skyjuices???..Hoho...


Sapa xsuka minum minuman sejuks2 n beraisss n sedap tu kan...:) Ouh...sehat sangat ke minuman tu??... Walopun teringin nak minum sekali sekala, tapi it has banyak kalori taw... leh menggemukkan....:P

Skang, aku nak share sumting tentang with all the drinkss yang kita selalu minum tu..

For example;

1. Milk Shake

Milk shakess adalah antara minuman yang mengandungi banyak gula n sangat maniss yuolss.. Jumlah kalori adela dalam 500. So, senang menggemukkan kalo minum selalu.. So, kalo nak wat healthy milkshake, xyah beli kat kedai-kedai tepi jalan tu pon xpe, leh blend non-fat yoghurt plus buah-buahan, n siappp!!.. Sedap dan lebih sehat...:P.. Taste the same but healthier..

Nak buang kalori tu:: Berbasikal 1 jam!!.. Terbuang dah 500 kalori yang korang minum milkshake ni... Hehe

2. Bubble Tea

Aku suka sangat bubble tea nih... Yang bubble2 or lebih dikenali with pearl tea ni sangat sedap... Hoho.. Aku suka geget2 bubble2 ni kot.. Tapi, 7 pearl tu sama dengan 100 kalori.. Huuu... Sangat banyak.. Dalam satu cup tu pulak, ada lebih kurang 30 biji.. Cuba korang bayangkan, berapa banyak kalori dah... Hayooo.. Xleh minum selalu kalo nak sehat or diet... :P.. So, kira-kira, satu minuman bubble tea ni ada 360 kalori.. and kalo nak undo the calories::.. Gi swimming about 45 minutes, continusly....

3.Ice Blended


Ice blended atau kalo kite2 panggil pop ice.. Alaaa.. yang singgit satu cup tu... Aisehh.. kalo singgit satu cup, leh minum hari2 kot.. Aku suke yang vanilla blue punya... Sedappp woh.... Jumlah kalori 1 cup lebih kurang 300-600... Kalo dah minum tu, do the stepper satu jam nak buang balik kalori... Hoho...

4.Slurpee



Aku penah minum slurpee ni sekali je.. Bila singgah 7 Eleven hari tu.. tu pun sebab ramai budak-budak yang minum.. Aku teringin gak nak jadi budak-budak. Ehhh... teringin gak nak minum.. So, aku beli la, pilih cup yang kecik cket..sebab murah... Hooo... Maniss giler.. Aku rasa nak tambah air kosong je kot... Slurpee ni paling manis n kurang sehat sebab contain banyak gula, dan pewarna. Sapa suka slurpee ni, leh kurang-kurang kan la yeee... :) Kalori: 220.. Undo it:: Jogging selama 30 minit!!..:)

5. Juices
Kalori: 200

Aku suka jus karot.. Sedapp.. sehat la jugak.. Sebab??.. Biasa nya jus ni adalah blended buah/sayur. So, ofkoz la menyehatkan.. tapi kekadang kita xtaw jus tu fresh or just tambah perasa dan pewarna kan.. Kekadang jus jugak mengandungi banyak gula. kalo nak lebih sehat, xyah campo gula... Buah-buahan dah mengandungi gula yang sehat dah pon..:)

But Skyjuices is always my peberet..!!.. Hari-hari bawak air ke kelas/keje.. Hehe..Kat umah pon sedia satu botol untuk minum sehari..Malas nak guna gelas.. Hehe.. Aku koat minum aek!!

8 comments:

OKED chokelat said...

ooo..bagusnye mnum skyjuice..oked xsuka...hehe..tambah2 kalau air masak guna air paip...mmg steguk je...tp if mineral water boleh abes 1 botol...prefer air berwarna...kikikiki...pastu mls bsenam....

Cik Ezy Brutal said...

nk selamat mnom je air masak..
bebas gula..
hihikk

Noor Khairunnisa said...

tiut ek papel ya :)

nadia ar-rumaisha said...

akak suka milk shake and juice....tengok gmbr dah terliur...huhuhu

Dea said...

@OKED chokelatxsuke sgt air mnis nih..cpat haus balik..tu la suka skyjuice... hehe

Dea said...

@Cik Ezy Brutalyerp!!..sy sukeee..

Dea said...

@Noor Khairunnisaheheh...aek pon kiut??..hihi

Dea said...

@nadia ar-rumaishahehe..memg xbley thn..:P