Pages

Thursday, August 11, 2011

Cara nak tahu Software yang Sesuai untuk Windows yang kita pakai..

Photobucket

Hi semua... :).. 
Akhirnya, dapat jugak aku online pakai lappy kesayangan aku ni.. Nasib baik technician tuh terer habess sebab dapat siapkan lappy aku dalam masa 1 malam je... N FREE!!.. Kalau hantar kat kedai, kompem caj mahall..

Kalau korang nak tahu, lappy aku ni dah 2 hari meragam.. Sebabnya, aku terSALAH install software. Yelah, mana la aku tau ada software yang tak sesuai untuk windows yang kita pakai tu.. Sekarang aku pakai Windows Vista. Before lappy aku ni meragam, aku ada install antivirus yang aku baru download. Dulu nya, aku pakai antivirus AVIRA, tapi asyik mintak hupdate je, tu yang aku malas tuh..

Pastu, aku try la nak pakai ESET NOD pulak.. Sebab aku dapat dari website yang aku salu download yang FULL punya.. Hehe...

So, kena RESTART la kan.. Bila RESTART plak, xbleh masok... Maksud aku, memang xdapat nak log on..windows corrupt!!.. Nak nangess gak la.. Huu.. Aku xdapat hidopp tanpa laptop ku ini.. kalau xde internet pon xpe, asalkan ada laptop.. Huuuu...

ni je sempat aku amik gambar...

Panjang lak citer aku ni kan.. So, pengajaran nyer, jangan men download n install je tau, kita mesti tau, software apa yang sesuai..Kalau x, alamatnye, meragam la laptop tuh.. 

Tadi, aku Google la, cara-cara nak tahu software yang compatible ngan windows vista ni, dan aku jumpa website ni::

So, ni la website nya...

http://www.microsoft.com/windows/compatibility/windows-vista/Default.aspx?type=Software
Aku pegi kat communication & internet tu, nak tau antivirus yang sesuai untuk lappy aku ni... aku cek la ESET NOD pulak...

Tengok tu, memang tak sesuai ngan lappy aku... patut le sakit!.. Huuu
So, aku search pulak antivirus mana yang sesuai...:)

Antara antivirus yang sesuai... 
So, sekarang, terpaksa la, aku pegi download antivirus free yang sesuai untuk lappy aku ni.. Kalau nak beli, lambat lagi la jawabnya.... hehehe

Untuk Windows 7 ngan Windows XP plak, korang leh Google je... Just tukar Windows Vista Compatibily Centre tu dengan korang nyer windows. :)

Salam Ramadan!!

18 comments:

aQu dOt cOm said...

npe x gune window 7 je??wndow 7 lg ok..^^

0nenanina Vanilla said...

win vista beratla dear.. btter win 7.

kalu nk download software pegi link ni

http://www.filehippo.com/

jangan download sembarangan mane2 website k.. kdg2 software tu virus..

antivirus free memang xthan lame..

na ade jual antivirus KIS.. 33rgt je.. alhamdulillah my lappy da xpenah kena format.. klu nak gtau k.

tarmizishukri said...

mkin selalu antivirus ya update, makin bgslah nya.. mun mok yg free, pkei windows security essential.. :)

aQu dOt cOm said...

klo nk crack win 7,tell me.
i can teach u 2 get it..hehe

Marina shamsudin said...

thx dea sbb slalu follow up blog kite.♥
and thx tag. kalau rajin kite buat ehh :)

♥ Dea ♥ said...

@aQu dOt cOmlma dah pkai vista ni..:)

♥ Dea ♥ said...

@0nenanina Vanillabaru tau... tq!!..:)

♥ Dea ♥ said...

@tarmizishukriok, tq..lak try..:P

♥ Dea ♥ said...

@aQu dOt cOmok.. hehe

aQu dOt cOm said...

okep,dea ley dwnload kt sini...=)

http://www.mediafire.com/?dot724txe73le29

♥ Dea ♥ said...

@aQu dOt cOmTQ!!

aQu dOt cOm said...

wlcOme..=)
klo x bley,gtaw kt my shout k..

Kathy Tuah said...

ada juak mcm ya owh? mok bhati2 pastok..tq 4 de info :)

.: Mr Aril :. said...

vista mmg masalah..da la berat..haha..ada lg pengguna vista nmpak gayanya..:)

masalah atas tu dipanggil blue screen of death(bsod)..masalahnya mngkin trslh install software yg blh jangkiti lappy u tuwh..tats why utk care, trus alert warning..

mybe cara dye mudah..masuk safe mode, pastu uninstall smula software yg brmslh tuwh..tak smstinya smua software brmslh..depend on bgaiman kt gunakannya..:)

software byk kat sini yg cuba sya kongsikan:)

http://softwarefordummies.blogspot.com/

zulhilmi.tempoyak said...

pkai window 95 mcm mn...??
hahaha

♥ Dea ♥ said...

@Kathy Tuahurwelcom!!..:)

♥ Dea ♥ said...

@.: Mr Aril :.tengs...dh dapat betulkan dah..:)

♥ Dea ♥ said...

@zulhilmi.tempoyakish22... outdated nyer..kakaka