Pages

Friday, May 20, 2011

Entri banyak gambar..;)

Assalamulaikum semua... pekabar???

Baru sempat bukak belog nie.. Nak hupdate sket... Banyak sebernarnyer.. Hehe.. Line celcom BB kat Tarat low la.. Asek putus2 n disconnect je.. Huuu...

Skang ni, aku kat umah... :).. Seb bek ada streamyx yang kelajuan nih.. Hehe...

Keje aku aku hari ni sangat bestt tawww... Hoho... Sangat suka.. Hari ni kitorang wat stripping.. Ape tu stripping??.. Stripping tu, maksud nya, mengeluarkan telur ikan tu..:).. So, letss the picturess speakk yawlss..

Ni la stripping.. Urut2 bahagian bawah abdomen ikan tu, sampai telur keluar..



Pastu, ambik male yang matang, strip jugak, untuk kluarkan cecair putih... ada sperm tu... :P
Goyang2 kan mangkuk tu, so dat sperma n telor tu sebati.. Pastu, makan.. hoho.. Xdela.. disimpan kat tank, letss them bersenyawa... :P
Letak dalam tanks, pastu, tunggu la 4 hari lagi untuk menetas.. Keje aku ialah.. observe tumbesaran/diameter/process division telor2 nih.. Huhu...
Tanks untuk telur daripada 3 ekor semah and 3 ekor empurau..:)

Mummy empurau.. besarr woo...
Selain tu, time tgah hari tu pulak.. ada kempen derma darah.. Aku lak memang dah kena oleh pekerja2 kat situ.. Dorang asek desak aku menderma kot.. Kalo korang nak taw, aku xpenah derma darah..Takott.. Hoho.. Tapi, hari ni, aku beranikan diri.. Derma darah jugak.. First time.. Takdela sakit sangat.. Hehe.. memula tu, aku memang xnak tengok jarum tu mencucuk lengan aku.. Hoho.. Cuak.. Now??.. Ok dah.. ok je.. xde pening2 pon.. Aku sukerrrr.... K la, banyak lak citer aku ni.. Aku nak blogwalking ala-ala joging jap.. Nak jenguk korang.. :)

Minggu nie, kiter keje pakai tudung bawal yerr..:)

Daaaa..

11 comments:

saya YANA said...

erkk.. tu senyawa secara manual eh.. hahaha.. apa Yana nak tanya nih... ?

kira bukan ikan dan ikan.. tapi kita yang buat.. eh?..

Dea said...

@saya YANAhehe..inila induce breeding.. inject hormon meransang ikan tu produce telur, sebulan kemudian, boleh strip..:P

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

External breeding nie...
tapi kena jaga elok2 la kan.. sebab telur tue menetas kat luar..

Cik Ezy said...

cik ezy lg la tkot nk derma darah..
haha

Dea said...

@Shiety Myra Chubbyra ;P a'a... kalo blh, setiap saat kena jaga..:)

Dea said...

@Cik Ezy skang tgh kempen beranikan diri... memula masa driving, now derma darah.. hehe

KatekateKite said...

ermm.... dea blaja course apa?

cam best n menarik jerk! =D

kalau tak baca and tengok nih, mesti taktahu!

ermm.... teringin nak derma darah.... =( tapi tak bleh, sebab penah kene anemia, tatau skrg dh ok tak =.='

cik saya said...

oo.ayah pernah pergi kursus gini.ternak ikan lebih kurang gitu kursus dia :)

Dea said...

@KatekateKiteaquatic sc.. hehe.. yerp..!!.. sy pon baru blajar... quite interesting.. hehe

Dea said...

@cik sayaow..kt ne??..:)

SyEraa said...

fuuuyoooooh!!!!!!! fuuu yohh.. *jakun*
meh melawat blog syera plak :D