Pages

Sunday, May 22, 2011

Tak konfiden nak Drive..??

Hi korang.. howss ur weekends??.. Mine was boring la jugak.. Dok umah je.. Huhu... Esok dah kena pegi keja.. Bangun awal, nak drive ke tempat kerja.. :)


Esok bermula la aku kena jaga telur SEMAH dan EMPURAU.. They're my babies.. Hoho... Kena jaga sampai menetas.. :).. Then, nak observe pembesaran mereka.. Hehe.. Tak sabar.. :P

Oke2, lari tajuk pulak.. Hehe... So, oleh kerana sekarang aku dah beranikan diri drive sensorang dalam perjalanan jaoh ke Tarat tu, aku nak share, caner aku leh konfidenkan diri aku, time aku drive.. :)

Siryessly, aku penakut sebenarnya, itu dulu.. Sekarang kurang sikit.. Hehe... Yela, aku dah ada lesen kete pas aku abis SPM, tapi baru sekarang aku leh drive sensorang.. Tak ke membazir duet aku, yang asek renew lesen tiap taun tapi tak drive??.. Hoho...

Firstly,


  • Baca doa sebelum nak drive; Doa masok kenderaan, ayat kursi, 3 kul..:)
  • Adjust and gunakan sebaik2 nya everyy mirror lam keta tuh.. Hehe..
  • Pastikan pakai seatbelt.. Aku xkonpiden nak drive kalo xpakai seatbelt... :P
  • Isi minyak penuh2 kalo dah kuar warning kaler oren.. Hihi.. Pakai ekon bila perlu je.. Jimat minyak je aku kot... hehe
  • Tekan break jugak kalo kete depan break.
  • Ikut kiri jika tidak memotong ataupun xnak bawak laju.... Tak yah bawak lelaju pon... Biar lambat asal selamat..:)
  • Yang paling penting, ALERT.. Jangan mesej/call/ men fon...


Sumtime pengalaman mengajar aku untuk memberanikan diri untuk drive.. Kalo korang nak tau, first time aku drive, aku penah eksiden, beberapa kali kete aku penah mati kat atas bukit.. Macam-macam agi la, tapi sekarang, paling penting is konfiden!!..Kalo xkonfiden, xjalan la kete tu kan.. Hehe... Neway,  PRACTISE makes PERFECT yawlsss..!!

Kereta idaman... RX8

13 comments:

Fathiah Hamim said...

adeh 1st time drive dah eksiden? tak mampu fa nak meneruskan perjuangan kalo macam tuh. :D

Fathiah Hamim said...

terlupa pulak, driving is fun!

Cik Ezy said...

saye tag awk utk join GA ni

http://lemonribena.blogspot.com/2011/05/yanasenseis-giveaway.html

Yann Mazian said...

kmk mula2 dolok gya juak deng. mala jak enjin mati kat bukit.ekekekeke. :D
tapi sikpa.. mun x cerik nak gya, sikda nak pakei pengalaman n pengajaran kata orang.. hehe. :)

Ain Zulaikha said...

yup, kompiden tu lah paling penting, saya pun pernah accident gak, tapi alhamdulillah kereta je kemek.. hhahhaa van pos laju mmg tak guna

Rafi Nilhan said...

xhal..klak tak pat rx9 gk :)

kmk jengok dr belogger SWK.. salam kenal.. hepi blogging :)

Ras Amierra said...

nad: join ini..
http://skutermerahsayerpunyer.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest.html

saya YANA said...

huhu... okeh2.. pasni Yana kene lebih konpiden.. hehe...

Dea said...

@Fathiah Hamimtu la... :).. mulanya sy memg xdrive pas xcdent tuh.. skang oke dah..:)

Dea said...

@Yann Mazianmena2.. hehe..:)

Dea said...

@Ain Zulaikhaekk...telanggar van ea??..:)

Dea said...

@Rafi Nilhanhoho.. da ka rx9??

Dea said...

@saya YANAbagos2.. hehe