Pages

Sunday, May 1, 2011

Selamat Hari Pekerja..!!

Hallo... hallo... Saya datang lagi...XD


Hi korang.. Selamat hari pekerja to uolsss.. untuk yang bekerja je la.. hihih..

Kepada yang student agi tu, korang penah bekerja x??.. Ada pengalaman bekerja?...


ehem-ehem..pinky nurse.. hehe

Aku, penah bekerja sebagai ala-ala nurse kat klinik pakcik aku.. Klinik Kotaraya kt Batu Kawah, Kuching nun. Eceh..pomot lak.. kalo korang nak g, sebut je nama aku, kompem  ada diskaun punyer... aisehh... pomot cam kedai butik je, padahal klinik... Huuuu.. Sapa nak sakit ooii...

Oke,kenapa aku mention ala-ala nurse??.. Sebab aku xda sijil ke qualification ke tau apa2 pon pasal nursing nih and pakaian pon, bukan pakai baju nurse tu.. Pakai baju kurung je.. ;)

Antara kerja-kerja yang aku buat ialah::


  • Berdiri kat kaunter, pastuh, mendaftar nama untuk pesakit-pesakit yang datang.
  • Panggil pesakit dari luar pintu bilik dokter tuh.. Hehe.. Dengan sore yang ala-ala ayu nih..:P
  • Bagi ubat kepada pesakit.. Fuhh.. kena hafal nama ubat taw..:P

Kalau xde pesakit::

  • Pepagi, cek ubat mana yang dah habes, yang dah kurang...
  • Masukkan ubat-ubatan/tablet/cecair dalam botol/ peket ubat tuh.. Penat tol, ubat yang seketul2 kena kira-kira dulu before masukkan dalam peket..
  • Label kan ubat-ubat tu.. Kalo korang nak tau, bukan tulisan dokter tu okeh, tulisan ktorang nurse... Ecehh..


Masa tu, aku baru abes SPM.. Tu je la keja yang aku experience.. Kekadang bez jugak, tengok gelagat mcam-macam pesakit. Paling aku kesian ialah budak sakit.. Huhu.. Kekadang sampai demam dah terok, baru nak g kelinik.. Kesiann.. nanges2 je.. Kekadang tu jugak, dalam satu masa, penuhh giler klinik tu.. Kekadang xde orang... But still... It was very great experience... Pastu, xpenah keja lagi dah.. Keja ternak lemak lak kt umah kalo masa cuti.. Hehe

Neway, tu je la aku nak kongsi.. Jaga kesihatan korang taw..!!.. Jangan sakit-sakit..!! 
Take care uolsss...

Happy Weekendzz..!!

8 comments:

EJA said...

selamat hari pekerja!walaupun eja masih student...hihi

Cik Aish said...

errr..aish tkleh masuk klinik or spital..bau ubat mcm nak pitam ..erghhh

Nasuha Salleh said...

T_T kte xpernah ade pnglmn bekerja..
sedih jeh..

EB said...

Hehehe EB lepas SPM keja kat Kilang Papan..
Ari2 balik tngh mlm..
Korek tahi idung itam sbb bnyk abuk.. Yela keja kilang papan.. hehee..

Dea said...

@EJA same la eja, sy pon student agi..:)

Dea said...

@Cik Aish hehe... yeke.. so, jgn sakit2 taw..:P

Dea said...

@Nasuha Salleh hehe..xpe2, t carik keje kalo cuti, yerp... :P

Dea said...

@EB haha..xpe2.. pengalaman... :P