Pages

Monday, May 16, 2011

Mak Cik Semah dan Pak Cik Empurau

Hoho... Perasan x perasan x perasan tak.. entri CONTEST AKU HITAM DAN MERAH dah datang balik.. terima kasih kepada TUTORIAL NIE dari belog KINDOFSOUL sebab mengembalikan entri ku yang hilang itu.. Fuhh.... ;) Thanx a zillion..!!

Skang, aku nak citer cket pasal Mak Cik Semah and Pak Cik Empurau.. Sapekah mereka??.. Hoho.. Bukan sapekah, tapi apekah mereka??.. Mereka adalah ikan-ikan tempatan Sarawak yang mostly di culture kan di tempat aku Praktikal ni..:) Empurau ( Tor tambroides) dan Semah (Tor neuronensis) ialah ikan yang mostly found kat sini.. Kat sini jugak banyak jenis ikan such Patin, Belida.. n so on..

Kolam yang agak besar la... Untuk simpan induk-induk before breeding.. ;)

Tangki-tangki kat belakang tu, just untuk induk ikan yang dh ready nak wat anak.. ehh.. nak breeding.. :P

Di sini gak, aku akan belajar cara-cara dorang handle/ jaga ikan nie, larviculture/ stripping/.. n so on... Nk cakap sume pon, takot korang tak paham istilah ikan.. Hoho... Cam paham je aku ni kan.. :P

Tunggu ikan tak muncul2.. hoho
Ikan google je.. Empurau Sarawak.. ;)..
Google jugak. Semah Sarawak.. yang REAL punya xnak muncul walopun aku penat bagi makan.. huhu.. 
Kat kawasan hatcheries plak.. Uncle2 pekerja kat cnie sangat sporting kott.. ;)

Pemandangan kawasan hatcheries..:)


Oke, enuff with da pitcha.. nak citer sket.. :P.. Aku nyer supervisor, supersporting oke.. hoho... best, sronok dengar dier citer.. Namanya, Madam Josephine, panggil madam Jo je, tapi pekerja-pekerja kat ctu panggil dier BOSS.. Nak tau x, ktorang je pompuan kat ctu kot.. Yang len suma pekerja lelaki.. Masa Madam Jo bawak aku jenjalan area kolam-kolam tu, memang aku dikelilingi lelaki.. Hoho.. Nebess plak aku. Yelah, segan kan.. Tapi dorang sangat sporting, lama dah keja kat cnie, xlokek share ilmu.. Sebabnya, jarang budak LI yang perikanan wat kt ctu, ramai dak pertanian je.. :P

Hari ni, aku xda wat apa2 pun, dorang soh dok tepi je.. Aku pun kekadang bosan gak..:P.. Nak tetido aku.. Sampai kan ada satu masa tu, dorang tenga baiki tangki, n soh aku dok lam opis je.. Aku on je la... Siryess ngantok.. Sejam lebih kot. Xde wat pape.. Huhu..

Dalam kul 4.30 camtu aku balik umah, my bapak kesayangan yang anta kan n ambek.. Huu.. My bapak xbagi drive.. Rasenyer, dok hostel kot nanti... Tapi... xnak..... huuuu.. serammmm...


8 comments:

Cik Ezy said...

ingt name org je gtu..
name ikan pon ade..
ekeke..
prektikal leklok tau!
=)

cik heroin said...

Ingtkn nama org Senah tu. Hahah

hani apandi said...

tedahnya lok
kasih bapak
jauh2 anta juak oh
kedak kmk lok kat sia
pagi & petang bapak mek jak anta ambik
tempat ya nang sik best.hoho
sunyekkk!
beh gik mun sorang :P

Dea said...

@Cik Ezy wokehhh..

Dea said...

@cik heroinnma ikan kot.. hehe

Dea said...

@hani apanditerasa jwk jaohnya ae.. xjaoh ka tkorg..huhu

Chegu Zubir said...

Senah pun dah jadi nama ikan..hehehee

ASaDa RyutaRo said...

nang ada ikan nama semah padu!! bok tauk. hahaha..

mun berani diam hostel d tarat ya, nang tabik lah..